بهترین و بی خطر ترین مکمل های ورزشی

فریبا پیشباز

صدای قزوین:


یکی از مسائلی که ورزشکاران از دیرباز با آن مواجه بوده اند ،بهبود عملکرد ورزشی است. در سالهای اخیر صدها مکمل غذایی ویژه ورزشکاران در بازار عرضه شده است. 

تحقیقات گسترده ای تاثیر مکمل ها را بر عملکرد ورزشی بررسی کرده اند .مصرف مکمل های تجاری و انجام تمرین مقاومتی سنگین برای افزایش حجم عضلانی با اهداف بهبود ظاهر مناسب ، موفقیت در مسابقه یا کسب قدرت در مردان رواج یافته است.
از این مکمل ها می توان به "کراتین" و "پروتئین وی" اشاره کرد .پروتئین وی مکملی است که در این مطلب به معرفی  بیشتر  آن خواهیم پرداخت :
پروتئین یک ماده مغذی مهم است که همه بطور روزانه به آن نیاز دارند. پروتئین در ترمیم سلولهای بدن، ترمیم و بازسازی عضلات و استخوانها و کنترل بسیاری از فرآیندهای مهم بدن مربوط به سوخت و ساز نقش بسیار کلیدی ایفا می کند.پروتئین منبع بسیار مهمی برای تامین انرژی بدن می باشد. 
پروتئین وی، خیلی پیش از آنچه فکر می کنید، در دسترس بوده است. این مکمل را اصولا از همان شیری که هر روز می خوریم، می سازند .شیر از ترکیب دو نوع پروتئین به نامهای پروتئین وی به میزان (20%) و پروتئین کازئین به میزان (80%) تشکیل شده است. پروتئین وی پروتئینی خالص، طبیعی و با کیفیت بسیار بالامی باشد که از شیر گاو هنگام استحصال پنیر تولید می شود.به همین دلیل به آن پروتئین آب پنیر نیز می گویند.
پروتئین وی (( whey protein  بخشی از پروتئین شیر محسوب می شود.این پروتئین شامل غلظت زیادی از اسیدهای آمینه ضروری و منبع غنی از اسید آمینه های شاخه دار به ویژه لوسین است.لوسین به عنوان یک اسید آمینه کلیدی در متابولیسم پروتئین شناخته شده است.
اجزای بیولوژیکی این پروتئین شامل لاکتوفرین  ، بتا لاکتوگلوبولین ، آلفالاکتا آلبومین ، گلیکوماکروپپتید و ایمنوگلوبین ها باعث افزایش سیستم ایمنی بدن می شود.
پروتئین وی دارای مقادیر پروتئین بالا و کربوهیدرات بسیار کمی است که این ویژگی های منحصر به فرد ،آن را به یک عنوان یک ابزار ایده آل برای فرمولاسیون تغذیه ورزش تبدیل می کند.
امروزه وی به دلیل خواص ضدمیکروبی،مدولاسیون ایمنی،بهبود قدرت عضله ، ترکیب بدن و پیشگیری از بیماری های قلبی – عروقی و پوکی استخوان به عنوان یک مکمل پروتئین غذایی رایج مورد توجه قرار گرفته است.
هرکدام از محصولات وی در مقدار پروتئین ، کربوهیدرات ها ، ایمونوگلوبین ها ، لاکتوز، مواد معدنی و چربی در محصولات نهایی متفاوت هستند.بنابراین این متغیرها، در انتخاب نوع پروتئین وی برای کاربرد به عنوان مکمل تغذیه ای، فاکتورهای مهمی به شمار می روند.
بر اساس نتایج تحقیقات مصرف پروتئین وی  وکراتین  در کنار تمرینات مقاومتی در افزایش قدرت و هایپرتروفی عضلانی نقش دارد.
از فواید پروتئین وی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
1- افزایش توده ی عضلانی بدن (به راحتی جذب بدن می شود).
2 - کاهش وزن بدن بخصوص چربی های بدن 
3 - افزایش قدرت ایمنی بدن توسط افزایش مقدار گلوتاتیون 
4 - پیشگیری از سرطان 
5 - کمک به فعالیت سلول های لنفوسیت t که نقش مهمی در پاسخ ایمنی بدن دارند و در نتیجه کاهش تحلیل بافت های بدن در طی بیماری و افزایش سطح سلامتی و تسریع بهبودی بدن بعد از بیماری. مطالعات جدید نشان می دهد این پروتئین از سرطان سینه نیز جلوگیری می کند.
مصرف پروتئین وی : بدنسازان بطور طبیعی می توانند 150 گرم در روز از این پروتئین مصرف کنند که البته این مقدار بستگی به وزن فرد و شرایط بدنی او دارد. معمولاً 1 گرم پروتئین یا کمتر به ازای هر 5/0 کیلوگرم از وزن بدن در بدنسازان توصیه می شود.
  انواع پروتئین وی شامل موارد زیر می باشند : 
1- پروتئین وی هیدرولیز شده: معمولاً در مصارف کلینیکی استفاده می‌شوند، زیرا تا حدی خرد شده‌اند و هضم آنها آسان‌تر است .
2- پروتئین وی مجزا: حاوی حداقل چربی، لاکتوز و کلسترول است، و ۹۰% بیشتر پروتئین دارد .
3- کنسانتره پروتئین وی: که شامل چربی، لاکتوز و ۲۹ تا ۸۹% پروتئین است که این مقدار به نوع محصول بستگی دارد.
 توجه به این نکته الزامیست که مصرف بیش از حد پروتئین وی بار کبدی را افزایش می‌دهد و باعث آسیب‌های جدی به کبد می‌شود و همانطور که می دانید بعد از قلب، کبد مهم ترین عضو بدن می‌باشد.

منابع :
 
Hayes, A. and P. J. Cribb (2008). "Effect of whey protein isolate on strength, body composition and muscle hypertrophy during resistance training." Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care 11(1): 40-44.
  Keri Marshall, N. (2004). "Therapeutic applications of whey protein." Alternative Medicine Review 9(2): 136-156
ذهبی،قدیر،(1393)، تأثیر مکمل های پروتئین وی و کراتین بر شاخص های آمادگی جسمانی، سرعت و هیپرتروفی عضلانی در مردان تمرین نکرده طی یک دوره تمرین مقاومتی،مجله علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران، سال دهم، شماره 2
منتشر شده توسط صدای قزوین در تاریخ ۱۳۹۶ يکشنبه ۱۴ آبان
کدخبر:39954منبع:صدای قزوینتاریخ انتشار:۱۳۹۶ چهاردهم آبانلینک خبر: http://www.sedayeqazvin.ir/Pages/News-39954.aspx